Merkez Bankası, altından 15 milyar dolar kazandı; son bir yılda stoğuna 292 ton ekledi

T24 Ekonomi

Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) 15 milyar dolarlık kardan altın kazandığını belirtti.

Çetingüleç, Dünya Altın Konseyi’nin yakında açıklayacağı altın verilerine dair bilgiler paylaştı. Türkiye’nin altın rezervinin 771 tona yükseldiğini vurgulayan Çetingüleç, Merkez Bankası’nın 2024 yılında 479 ton rezervle başladığını ve son bir yılda 292 ton daha altın stokladığını açıkladı.

Altın rezervinin parasal karşılığının yaklaşık 65 milyar dolar olduğunu belirten Çetingüleç, 2024 yılı başında 479 ton altından elde edilen karın 11 milyar dolar civarında olduğunu ifade etti. Sadece 2024’te 24 milyar 820 milyon dolarlık altın alımıyla rezervine katkı sağlandığını ve bundan elde edilen karın 4-5 milyar dolar arasında olduğunu belirtti.

Çetingüleç’e göre, Merkez Bankası’nın altın stokundan ve yeni alımlarından sağladığı toplam kazanç yaklaşık 15-16 milyar dolar civarında. Merkez Bankası rezervinin 150 milyar doları aştığına dikkat çeken Çetingüleç, Türkiye’nin yanı sıra ABD ve diğer ülkelerin de altına yoğun ilgi gösterdiğini vurguladı.

Külçe altının, TÜİK verilerine göre yıllık olarak değerlendirildiğinde en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olduğu belirtildi.


Komşular rahatsız olacak derken, opera yarışmasında birinci oldu; Güneş Uluçay Türkiye’de opera sanatçısı olmayı anlattı


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Erdoğan “varım” dedi, Özel’den tepki geldi: Yeniden seçilme gücü varmış gibi gösterip kaçak dövüşmesin

İslam Memiş, “2025’te müthiş yarış olacak” dedi: Bitcoin mi, altın mı?

TIKLAYIN – İrfan Can Kahveci 3 yıl daha Fenerbahçe’de!

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Türk kahvesi içen Cassandra, 2028 falında neleri gördü?

TIKLAYIN – 2.8 milyar TL’lik tartışma: Icardi ve Wanda Nara’nın boşanma davası krize dönüşebilir

TIKLAYIN – SGK uzmanları tahminlerini açıkladı: Emeklilere bayram ikramiyesi ne kadar olacak?

Related Posts

Volvo Çin tarifelerinden kaçmak için elektrikli SUV üretimini bakın nereye taşıyor!

Volvo, perşembe günü yaptığı duyuruda Polestar 7 kompakt elektrikli SUV’yi 2028’den itibaren Slovakya’da üreteceğini duyurdu. Polestar 7, İsveçli markanın Avrupa’da üretilecek ilk modeli olacak ve markanın diğer tekliflerinin yanında varlığını …

Ağ bağlantısında stratejik iş birliği

SOCAR Fiber ve TurkNet, Türkiye’nin internet altyapısını güçlendirmek, kesintisiz ve güvenli ağ bağlantısı sunmak için iş birliği anlaşması imzaladı.

Yargıtay’dan kiracıyı evden çıkarmak için sayaçları söken emlakçı için karar!

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, kiracıyı tahliyeye zorlamak için elektrik, su ve doğal gaz sayaçlarını söken emlakçıya “kişilerin huzur ve sükununu bozma” suçundan verilen 2 ay 15 gün hapis cezasını onadı.

Zam oranı belli oldu: Kök aylıklar yükseldi

Zam oranı belli oldu: Kök aylıklar yükseldi

Veriler yayımlandı: Kira artış oranı belli oldu!

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla kira artış oranı belli oldu, konut piyasasında hareketlilik başladı. Yaz sezonuyla birlikte kiralık konut talebi yükselirken, fiyatlarda dalgalanma bekleniyor. Uzmanlar gelişmeleri yakından izliyor.

Akaryakıtta son durum: Güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Akaryakıtta son durum: Güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları