AB, AliExpress’e yasa dışı malların satışını önleyemediği gerekçesiyle 550 milyon Euro para cezası verdi

Img

Blokun Dijital Hizmetler Yasası kapsamında verilen rekor ceza, Çinli e-ticaret platformlarına yönelik daha geniş kapsamlı bir baskı ortamında geldi.

Avrupa Komisyonu, Çinli çevrimiçi pazar yeri AliExpress’e, platformunda yasa dışı ürünlerin satışını önlemek için yeterli önlem almadığı gerekçesiyle 550 milyon avro para cezası verdi; bu, birliğin Dijital Hizmetler Yasası kapsamında verdiği en büyük ceza oldu.

Brüksel Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çinli teknoloji grubu Alibaba’ya ait alışveriş platformunun, AB’de yasa dışı ürün satışı için kullanılma riskini azaltmak için yeterince çaba göstermediğini belirtti. Dijital Hizmetler Yasası (DSA) uyarınca, büyük çevrimiçi platformlar bu tür riskleri değerlendirmek ve ele almak zorundadır.

AB Teknoloji Komiseri Henna Virkkunen, “Sahte giysilerin, güvenli olmayan oyuncakların, tehlikeli kozmetik ürünlerinin ve diğer yasa dışı ve zararlı ürünlerin yayılması, çevrimiçi alışverişin kaçınılmaz bir bedeli değil; AliExpress’in Dijital Hizmetler Yasası kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirememesinden kaynaklanan bir durumdur” dedi.

“Ölçek bir bahane değil,” diye ekledi. “Tüketicilerin çevrimiçi alışverişi güvenle yapabilmeleri için riskler belirlenmeli ve sistematik olarak ele alınmalıdır.”

AliExpress’in, platformunda yasa dışı ürünlerin satılması risklerini nasıl değerlendireceğini ve azaltacağını ayrıntılı olarak açıklayan bir eylem planını Ekim ayı sonuna kadar Komisyona sunması gerekiyor.

Şirket Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “yükümlülüklerimizi yerine getirmeye kararlı olduğumuzu” ve karara ve “orantısız” para cezasına katılmadığımızı belirtti.

Dijital Hizmetler Yasası (DSA) uyarınca, AB, uyumsuzluk durumunda bir grubun yıllık küresel gelirinin yüzde 6’sına kadar para cezası uygulayabilir.

Bu para cezası, özellikle düşük maliyetli ithalat nedeniyle Çinli çevrimiçi perakendecilere karşı yürütülen daha geniş kapsamlı bir baskının ortasında geldi.

AB’ye ithal edilen paketlerin onda dokuzundan fazlası Çin’den geliyor. Brüksel, Mayıs ayında Çinli e-ticaret platformu Temu’ya, platformunda yasa dışı malların satışı ile ilgili Dijital Hizmetler Yasası’nı ihlal ettiği gerekçesiyle 200 milyon Euro para cezası verdi ve benzer endişeler nedeniyle Shein hakkında da soruşturma başlattı.

Komisyonun AliExpress hakkındaki soruşturması, Temu soruşturmasına kıyasla daha fazla ihlali ve daha uzun bir dönemi kapsıyordu.

AB, Çin’den gelen düşük değerli ithalat akışını durdurma çabalarının bir parçası olarak, e-ticaret paketlerine ürün başına 3 €’luk sabit bir gümrük vergisi de getirdi.

Bu karar, Çin’in en büyük çevrimiçi perakendecilerinden biri olan JD.com’un, Avrupa genelinde MediaMarkt ve Saturn markaları altında 1.000’den fazla mağaza işleten Alman elektronik perakendecisi Ceconomy’yi satın alma teklifiyle ilgili olarak AB’nin kapsamlı bir dış sübvansiyon soruşturmasıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi.

AB’nin dış sübvansiyon kuralları, Brüksel’in AB dışı hükümetler tarafından sübvanse edilen şirketlerin birleşme ve devralmalarını engellemesine ve bu tür işletmeleri kamu alımlarından dışlamasına olanak tanıyor.

patronlardunyasi.com

yok

Author: Onur Çelik