Piyasalarda sert dalgalanma: Gram altında çarpıcı tahmin!

Milliyet.com.tr/ÖZEL 2024’ün gözde yatırım aracı mevduat iken, 2025’teki getirilere bakıldığında altın, mevduatı geçmiş durumda. Piyasada belirsizliklerin arttığı bu dönemde güvenli varlık olarak görülen altına talep gün geçtikçe artıyor. Son gelişmeler doğrultusunda altın fiyatları neredeyse her gün rekor üstüne rekor kırıyor.

TRUMP BAŞA GELDİ, TANSİYON YÜKSELDİ

ABD’de başkanlık koltuğuna Donald Trump’ın oturmasının ardından atılan ticari ve ekonomik adımlar sonrası piyasalarda tansiyon yükseldi. Trump’ın yaptığı açıklamalar en çok da altına yaradı.

ŞUBAT AYINDA PİYASADA ÖNGÖRÜLEMEZ HAREKET

Şubat ayı itibarıyla altın fiyatları öngörülemez hareketlere sahne oldu. Bu kadar kısa sürede bu denli yükselişi çoğu kurum ve analist beklemiyordu. Ons altın 2900 dolar bandını aşarken, yurt içinde gram altın fiyatı önce 3 bin 300 lira, ardından da 3 bin 400 lira seviyesini çok kısa bir sürede aşmış oldu.

Peki piyasada son günlerde yaşanan ani yükselişin sebepleri neler? Ani yükselişlerin yaşandığı bu süreçte hızlı düşüşler de olur mu? 2025’e dair beklentilerini paylaşan 3. Göz Danışmanlık Kurucusu Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Altın, ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına gümrük vergileri koymasının ardından rekor kırdı ve ons başına 3 bin dolara yaklaştı.

Vergi konusundaki gelişmeler ve iç piyasada oluşturacağı düşünülen fiyat yükselişleri nedeniyle özellikle ABD firmaları taleplerini öne çekerek hızlı bir şekilde fiyat artışına neden oldular. Kaldı ki bu durum küresel piyasalardaki belirsizliği artırarak güvenli liman talebini körükledi. Bu arada okuyucularımız milliyet.com.tr’ye yaptığımız önceki yorumlarımızdan da hatırlayacaklardır, ons altında 3000 dolar hedefinin olduğunun altını çizmiştik. Salı günü 2942 dolar seviyeleri test edilmiş oldu.

ALTINDA ANİ YÜKSELİŞLER SONRASI BÜYÜK DÜŞÜŞLER OLUR MU?

Trump yönetiminin uygulamaya koyduğu gümrük duvarının ABD iç piyasasına etkisi netleşmeden altında bir düzeltme beklemek zor. Bunun yanında Trump’ın agresif bir şekilde uygulamaya başladığı dış politika nedeniyle küresel belirsizlikler de artıyor. Bu durum güvenli liman kabul edilen altına talebi de körüklemektedir. O yüzden kısa vadeli önemli bir düşüş ihtimali zayıf diye düşünüyoruz.

İŞTE SON 1 YILDA ENFLASYONA GÖRE TEK KAZANDIRAN YATIRIM ARACI

TÜİK verilerine göre gram altın son bir yıl içerisinde yurt içi ÜFE ile indirgenmiş reel getiri oranına göre %19.76, TÜFE ile indirgenmiş reel getiri oranına göre ise %7.19 kazandırmış görünüyor. Diğer yatırım araçları özellikle TÜFE bazında net eksi yazmış durumdadır. Örneğin mevduat %3.79, DİBS %10.30 ve BIST 100 %12.05, dolar %16,89 oranında kaybettirdi.

GRAM ALTIN İÇİN YENİ TAHMİN

Teknik olarak ons altın grafiği 8 Ocak’tan beri yukarı sinyali vermeye devam ediyor. Daha önceki yorumlarımızda da ifade ettiğimiz 3000 dolar seviyesinin test edilme ihtimali fazladır. O yüzden gram altında da benzer sinyallerin olması nedeniyle daha yukarıların test edilmesinin, 3500 TL seviyelerine kadar yükselme ihtimalinin fazla olduğunu ifade edebiliriz.

‘ADRENALİN DOLU BİR 2025 BİZİ BEKLİYOR’

2025 yılında Trump’ın agresif politikaları dengeleri zorladığı sürece yükselişlerin devam etme ihtimali fazladır. Ancak piyasayı yumuşatıcı adımlar ya da geri adım atması piyasada kar realizasyonlarının sert bir şekilde gelmesine neden olabilir. O yüzden dalgalı ve adrenalin dolu bir 2025 bizi bekliyor gibi görünüyor. Özellikle Powel’ın konuşmalarında bu konuda ipuçları arayacağız. ABD enflasyonunda yükseliş piyasaların daha da karışmasına ve altına olan talebi ateşlemesine neden olabilir.”

Related Posts

Merkez Bankası olağan genel kurulu 30 Nisan’da yapılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 93. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, 30 Nisan 2025 tarihinde hem fiziki hem de çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.

Çelik binalar depreme dayanıklılığı ve hızlı inşa edilebilmesiyle öne çıkıyor

İstanbul’da meydana gelen son depremlerin ardından sürdürülebilir ve düşük maliyetli olması ve daha hızlı inşa edilmesi sebebiyle çelik yapılar tekrar gündeme geldi.

Türkiye, Üç Deniz Girişimi’nin stratejik ortağı olacak

Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa’da enerji, ulaştırma ve dijitalleşme alanlarındaki altyapı eksikliklerinin giderilmesi hedefiyle Baltık, Adriyatik ve Karadeniz ülkelerinin başlattığı “Üç Deniz Girişimi”ne stratejik ortak olarak katılıyor.

Merkez Bankası Başkanı Karahan Meclis’te sunum yapacak!

6 Mayıs’ta yapılacak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, Karahan’ın Türkiye ekonomisi enflasyon ve para politikası üzerine kapsamlı bir sunum yapması bekleniyor. Faiz kararları ve enflasyonla mücadele de gündemin ana başlıkları arasında olacak.

BES havuzunda toplam fon büyüklüğü 1,4 trilyon liraya yaklaştı

Bireysel emeklilik sistemi (BES) ve otomatik katılım sistemindeki (OKS) devlet katkısı ile katılımcı fon tutarlarının toplam büyüklüğü ilk çeyrekte 1 trilyon 391 milyar 501 milyon liraya ulaşırken, toplam katılımcı sayısı 17,3 milyona yaklaştı.

Her 10 otomobilden 6’sı yurt dışına gönderildi

OYAK Renault ve TOFAŞ’ın fabrikalarının bulunduğu Bursa’da, yılın ilk 3 ayında günlük üretilen 1206 otomobilden 731’i ihraç edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir