Grip ve COVID-19’u öldüren duvar boyası geliştirildi

Nottingham Üniversitesi Araştırmacıları Tarafından Geliştirilen Yeni Dezenfektan Boya Enfeksiyon Riskini Azaltıyor

Son haberlere göre; Nottingham Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde görev yapan araştırmacılar, diş hekimlerinin kullandığı klorheksidin adlı güçlü dezenfektanı reçine bazlı bir formüle entegre ederek yeni bir boya geliştirdi. Bu yenilikçi boya özellikle hastanelerde enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla kullanılabilecek.

Yapılan araştırmalara göre, bu özel boya Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), influenza ve COVID-19 gibi zorlu bakteri ve virüsleri etkili bir şekilde yok edebiliyor. Üstelik, bu boya plastik ve diğer sert, gözeneksiz yüzeylere kolaylıkla uygulanabiliyor.

Bu inovatif boya hakkındaki bulgular, 23 Nisan’da Scientific Reports adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bir araştırma makalesinde detaylı bir şekilde açıklandı. Yapılan çalışmalar, boyanın sadece yüzeyleri dezenfekte etmekle kalmayıp, aynı zamanda temasla çevreye yayılmadığını da ortaya koydu.

Araştırmanın lideri Dr. Felicity de Cogan, yaptığı açıklamada, “Yaptığımız ilk çalışmada dezenfektanı polimere entegre ederek son derece etkili yeni bir antimikrobiyal boya geliştirdik. Ayrıca, bu boyanın temasla yayılma veya sızma gibi bir özelliği bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

Ucuz, dayanıklı ve çok yönlü olması, bu boyayı hastanelerin yanı sıra diğer alanlarda da tercih edilir hale getiriyor. Toplu taşıma araçları ve havacılık sektörü gibi yüksek temas alanları için bu boya kullanılması öneriliyor.

Bu heyecan verici yenilik, insanların günlük yaşamlarında sıkça temas ettiği yüzeylerden enfeksiyon kapma riskini azaltabilir. Özellikle hastanelerde, polikliniklerde tedavi gören kişilerin enfeksiyon kapma riskinin minimize edilmesi son derece önemlidir. Çünkü hastane kaynaklı enfeksiyonlar, bazı durumlarda hayati tehlike oluşturabilmektedir.

Related Posts

Kronik ağrılı hastalıklar kadınlarda daha fazla görülüyor

Türk Algoloji Derneği (Ağrı Derneği) Başkanı Prof. Dr. Gül Köknel Talu, “Diğer toplumlarda da olduğu gibi kronik ağrılı hastalıklar ülkemizde de kadınlarda daha sık görülüyor. Bunların içinde fibromiyalji yani yaygın kas ağrıları yine kadınlarda ve ülkemizde sık görülen kronik ağrı durumlarından biridir.” dedi.

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Açıldı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı.

Geçmeyen ses kısıklığına dikkat! Gırtlak kanseri habercisi olabilir

Konuşmanın günlük hayattaki yeri ve önemi tartışılmaz olsa da bu eyleme imkân sağlayan ses tellerinin pek önemsenmediği bir gerçek. KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, ses teli sağlığı için 11 öneride bulundu.

Beyni güçlendiren altın üçlü açıklandı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Başaran, selenyum, çinko, Omega-3 ve kafein gibi nörobesinlerin beyin sağlığını koruduğunu ve bilişsel performansı artırmaya yardımcı olduğunu belirtti. Zihinsel verimlilik için doğru besin tercihleri büyük önem taşıyor. İşte uzmanlara göre beyninizi besleyen ve performansınızı artıran o nörobesinler…

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir