İş Bankası Genel Müdürü Aran: Merkez Bankası politika faizini yüzde 49’a çıkarabilir

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’dan Faiz Açıklaması

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi. Aran, yüksek faiz ortamının reel sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekerek politika faizinin yüzde 49’a ineceği tahmininde bulundu.

Aran, Konya Sanayi Odası’nın (KSO) Ekonomi Gazetesi işbirliğiyle düzenlediği Konya Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, enflasyonu öncelikleyen politikada reel sektörün sorumluluklarını yerine getirdiğini ancak bu süreçte küçüldüğünü belirtti.

Enflasyonla mücadelenin önemine vurgu yapan Aran, enflasyonun düşerken sanayinin durumunu kontrol etmemiz gerektiğini ve programı daha bütünsel bir şekilde evirme ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Politika Faizi ve Merkez Bankası

Aran, politika faizinin yüzde 46 iken piyasadaki gecelik faiz oranının yüzde 49 olduğunu aktararak Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın Haziran ayındaki toplantısına kadar bir ay var. Bu süre zarfında piyasadaki faiz oranının yüzde 49’a ineceğini öngörüyorum. Eğer bu gerçekleşmezse, Merkez Bankası’nın faiz oranını artırmamız gerekebilir. Faiz indirimi konusunda önemli bir süreçteyiz.”

Faiz İndirimi ve Reel Sektör

Aran, yüzde 46’lık faiz oranının kredi talebinin yetersiz olduğunu belirterek faiz oranlarının artması durumunda talebin daha da azalacağına dikkat çekti. Bu durumun enflasyon üzerinde olumlu etkiler yaratacağını ancak reel sektörün finansmanı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini ifade etti.

Sanayicilerin Desteklenmesi

Hakan Aran, dünya pazarına ürün satan ve döviz geliri kazandıran üreticilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek kredi faiz oranlarına işaret etti. Sanayicilerin kredi kullanımlarının mevcut ortamda işe yaramayacağını vurguladı.

“Döviz kazandıran üreticilere destek sağlanmalı. Pazarlarda müşteri kaybını önlemek için düşük faizli krediler verilmelidir. Üreticilerimizin rekabet gücünü korumak önemlidir.”

Ekonomi Politikası ve Gelecek

Hakan Aran, ekonomi politikasında reel sektöre yönelik desteklenmesi gereken alanlar olduğunu belirterek, dönüşüm sürecinde sanayicilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Katma değeri yüksek ürünlere yatırım yapmayı teşvik etti.

“Sanayicilerin bu dönüşüm sürecinde desteklenmesi ve üretimlerinin gelir yaratıcı olması sağlanmalıdır. Yol haritası oluşturularak sanayicilere destek sağlanmalıdır.”

Related Posts

Amerikalı ve İngiliz ‘lüks tatil’e geliyor

Dünya turizm pazarında sunduğu alternatifler ve turizm çeşitleriyle aldığı payı artırmaya odaklanan Türkiye, lüks segment turizmde de ciddi yol alıyor. Başta Bodrum, Belek ve Kemer’deki tesisler olmak üzere dünya jetset’i Türkiye tatilini uzatıyor. En çok talebi ise İngiliz ve Amerikalılar oluşturuyor.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir