Memurların çalışma şartlarında kritik düzenleme: O sınır değiştiriliyor!

Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilgili iptal kararının ardından hazırlanan ve memurları yakından ilgilendiren torba yasa Resmi Gazete’de yayımlandı.

MEMUR ALIMINDA YAŞ SINIRI GENİŞLETİLDİ

Kamu personel sistemini doğrudan etkileyen torba yasayla memur alımlarında uygulanan 35 yaş sınırı genişletildi. Artık sadece KPSS ile değil, özel yarışma sınavıyla personel alan kurumlarda da 35 yaş sınırı uygulanacak. Bu değişiklik, kanunlar veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulan tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde genişletildi.

UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ BAŞKANI ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN SEÇİLECEK

Yeni yasayla Uyuşmazlık Mahkemesi’nin başkanı, artık Anayasa Mahkemesi üyeleri tarafından kendi aralarından seçilecek. Bu adım, yargı organları arasındaki görev dağılımını daha şeffaf hale getirmeyi amaçlıyor.

BAKANLAR MÜŞAVİR ATAYABİLECEK

Torba yasa kapsamında yer alan önemli değişikliklerden biri de bakan müşavirliği uygulaması oldu. Bakanlar, özel öneme sahip konularda danışmanlık yapmak üzere bakan müşaviri atayabilecek. Müşavirler doğrudan bakanın emrinde olacak ve yalnızca bakanın görev süresi boyunca görevde kalacak. Gerektiğinde görev süreleri dolmadan da görevden alınabilecekler.

UZMAN VE UZMAN YARDIMCISI ATAMALARINDA YENİ ALANLAR AÇILDI

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine uygun olarak bazı kurumların merkez teşkilatlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdamı sağlanabilecek. Bu kapsamda Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları da bulunmaktadır.

ÜST KURULLARA SİYASİ BAĞLANTI ŞARTI GETİRİLDİ

Yeni düzenleme, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Kamu İhale Kurumu (KİK) gibi üst kurullarda görev yapacak üyeler için siyasi bağlantı şartı getirdi. Buna göre, bu pozisyonlara atanacak kişiler siyasi partilerin yönetim veya denetim organlarında görev yapmamış ya da bu görevlerden ayrılmış olmalı.

112 ACİL’E ASILSIZ İHBARA AĞIR CEZA

Torba yasayla kamu düzenine ilişkin önemli cezalar da yürürlüğe girdi. 112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz yere arayanlar için 1500 TL, olay yerinde asılsız ihbar yapıldığında ise 15 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Bu cezalar il valilikleri tarafından kesilecek.

Related Posts

Bisiklet fabrikası işçileri işten attı grev başladı!

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Accell Bisiklet firması ihracatta düşüş yaşadıklarını gerekçe göstererek 100’den fazla işçiyi işten çıkarma kararı aldı. Accell Bisiklet’in, Bisan Bisiklet’e satışının 19 Haziran’da Rekabet Kurumu tarafından …

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Suriye’de Şara ile görüştü

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile Şam’da bir araya geldi. TOBB öncülüğündeki heyetin Suriye’ye gerçekleştirdiği ziyaret, Ankara-Şam hattında ekonomik ilişkileri ileri taşımayı …

Mevduat faizlerinde son durum: Bankalar tek tek açıkladı

Mevduat sahiplerini yakından ilgilendiren yeni vergi düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan değişiklikle birlikte, vadesi bir yıla kadar olan mevduat hesaplarında stopaj oranı yüzde 12’den yüzde 15’e yükseltildi. Bir yıldan uzun vadeli …

Rekabet Kurulu’ndan Google’a 355 milyon 143 bin TL ceza

Rekabet Kurulu’ndan Google’a 355 milyon 143 bin TL ceza

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.