Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Rutin Değişiklikler Demans Belirtilerini Tetikleyebilir

SurreyLive’da yayımlanan bir köşe yazısına göre, demans uzmanları, tatil gibi alışılmadık zamanlarda hastalığın ilk işaretlerinin daha belirgin hale gelebileceğini belirtiyor.

Alzheimer Derneği’nin Demans Destek Hattı’ndan uzman Hollie Wynde’a göre, günlük rutinlerdeki değişiklikler demans hastaları için son derece zorlayıcı olabilir. Yeni bir manzara, yön kaybı ve tanıdık olmayan ortamlarda bulunmak, bilişsel zorlukları artırabilir.

Wynde, “Demans hastaları için en ufak bir değişiklik bile oldukça zorlayıcı olabilir ve günlük yaşamlarını derinden etkileyebilir” diyor.

Erken belirtiler arasında hafıza kaybı, düzensiz düşünce yapısı, konsantrasyon sorunları, iletişim veya görsel algı bozuklukları, ruh hali değişiklikleri, zaman ve mekân algısında bozulmalar bulunuyor.

Bu belirtiler genellikle yaşlılık belirtileriyle karıştırılsa da, tatil gibi farklı ortamlara girildiğinde bu işaretler daha belirgin hale gelebiliyor.

Seyahat Planlaması Önemli

Alzheimer Derneği, hastalara seyahat etmemeleri yönünde bir uyarıda bulunmuyor. Aksine, doğru şekilde planlanan bir seyahatin mümkün olduğunu vurguluyor.

Wynde’a göre, çevresel değişiklikler kafa karışıklığına neden olabilir. Bu nedenle bilindik bir tatil yeri seçmek ve günlük rutinlerdeki aksaklıkları en aza indirmek faydalı olacaktır.

Uzmana göre, hastanın ihtiyaçları, yetenekleri, güvenliği ve tercihleri doğrultusunda planlama yapılması; hem hasta hem de refakatçileri için seyahati daha konforlu ve güvenli hale getirecektir.

Related Posts

Kemik sağlığında sessiz üçlü: Kalsiyum, D Vitamini, K2

Süt içmek yetmez. Kalsiyum, D vitamini ve K2 vitamini birlikte çalışmadan kemikler güçlenemez. Eksik ya da fazla dozlar ters etki yaratabilir. Yalnızca kalsiyum alıp D vitamini eksik bırakılırsa, kemik yerine damarlara kireç oturur. K2 vitamini olmadan bu kireçlenme hızlanabilir.

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Melis Fis Skolyoz Öyküsünü Anlattı

Melis Fis Skolyoz neden olur? Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, skolyoz hikayesini anlattı. 

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.

Unutulmuş bir kanser türü gençlerde hızla artıyor: Bilim adamları uyardı

Apandis kanseri, bugüne kadar öylesine nadir görülen bir hastalıktı ki çoğu insan bunun varlığını bile bilmiyordu. On yıllar boyunca doktorların meslek hayatlarında belki sadece bir ya da iki kez karşılaştığı ve genellikle ileri yaşlarda teşhis edilen bu kanser türü, son dönemde giderek daha genç yaş gruplarında görülmeye başlandı.