Geçtiğimiz yıllarda, yeni buluşlarını açıklayan bilim insanları, Venüs gezegeninin asidik bulutlarında bakteriler tarafından üretilen “fosfin” isimli bir gaz tespit ettiklerini ve bunun potansiyel hayat belirtisini işaret ettiğini duyurmuştu.
Bilim insanları, Venüs’ün bulutlarında amonyak bulunduğunu ve bu nedenle uzaylı organizmaların burada olabileceğini varsayım ediyor.
Bu açıklamanın akabinde NASA ve Avrupa Uzay Ajansı üzere kurumlar, Venüs’le daha fazla ilgilenmeye başladı.
Bilim insanları: Venüs’e insan gönderelim
Gezegen bilimci Noam Izenberg, derin uzaya yapılacak vazifelerde Mars’tan evvel Dünya’nın en yakın komşusu Venüs’ün ziyaret edilmesini gerektiğini söylüyor.
Izenberg, Mars’a gidiş dönüşün üç yıl sürebileceğini, Venüs’ten ise bir yıl içinde dönülebileceğine dikkat çekti.
NASA; Venüs’ü, Dünya’nın ‘toksik ikizi’ diye tanımlıyor. İki gezgenin boyutu ve yapısı birbirine benziyor, lakin Venüs, zehirli sülfürik asit bulutlarıyla kaplı. Ayrıyeten yüzeyde sıcaklık 475 santigrat derece.
Ancak Izenberg, Venüs’ün Dünya’ya, Mars’tan daha yakın olduğunu ve Venüs’e yapılacak bir seyahatin, derin uzay vazifelerine kıymetli katkılar sağlayabileceğini belirtti.
Izenberg, 2030’ların sonunda yapılması planlanan mürettebatlı Mars vazifesine Venüs’ün de dahil edilebileceğini savundu.
Bilim insanı, uzay gemisinin Venüs’e uğrayarak yer çekimi yardımıyla Mars’a seyahat müddetinin kısaltılabileceğini ve yakıt tasarrufu yapılabileceğini belirtti.
Yeni araç fırlatılacak
Rocket Lab, Dünya yüzeyinden yaklaşık 48 ila 60 kilometre uzaklıktaki Venüs’ün atmosferinde yaşıyor olabilecek Dünya dışı varlıkları tespit etmek için Venüs’ün bulutları ortasına bir Elektron uzay aracı ve Foton sondası fırlatacağını duyurmuştu.
2023’te fırlatılacak 20 kilogramlık sonda, Venüs’ün bulutlarında yalnızca 5 dakika geçirecek ancak tekrar de çarpıcı keşifler yapabilir.
Bilim beşerlerine nazaran, Venüs’ün bulutlarında hayat varsa, gezegenimizde ve hatta Mars üzere komşu gezegenlerde gördüğümüzden farklı bir kimyasal bileşime sahip mikroplar olması da mümkün.
Gezegenimizde amonyak, suda yaşayan organizmalardan kalan yaygın bir atık. Venüs’ün üst atmosferindeki amonyak varlığı ise, 1970’lerden beri gök bilimcilerin başını karıştırıyor.