Fiyatı bin lirayı geçti: Zirai don vurgunu!

Zirai Don Felaketi Sonrası Ürün Fiyatları İkiye Katlandı

Son zamanlarda yaşanan zirai don felaketi, fırsatçı tüccarları harekete geçirdi. Geçen yılın mahsül ürünlerinde ve stoktaki ürünlerde fiyatlar son bir ay içinde neredeyse iki katına çıktı. Sarı kuru kayısı, fındık, Antep fıstığı, kuru üzüm ve kuru incir gibi ürünlerde büyük artışlar yaşandı.

Fiyatlarda %50’ye Yakın Artış Gözlemlendi

Sabah gazetesine göre en büyük fiyat artışı kuru kayısıda yaşandı. Bir ay önce 200-250 TL arasında satılan sarı kuru kayısı fiyatı, 400-450 TL seviyelerine çıkarken gün kurusu kuru kayısı ise 300 TL’den 650-700 TL’ye yükseldi. Benzer şekilde kuru üzüm, kuru incir, fındık ve Antep fıstığında da fiyat artışları gözlendi. Çekirdeksiz kuru üzümün kilogram fiyatı 150-250 TL arasında değişirken, bu fiyat 350-450 TL’ye kadar çıktı. Kuru incirin kilogram fiyatı ise 200-300 TL iken 450-550 TL’ye yükseldi. Antep fıstığının kilogram fiyatı ortalama 500-600 TL iken 1.000 TL’yi aşarken, fındık fiyatlarında da yüzde 60’a varan artışlar yaşandı.

“Fiyatlardaki Yükseliş Raflara da Yansıyacak”

Geçen yılın ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarının zirai don felaketi bahanesiyle tırmandırıldığını belirten üreticiler, tüccarların depolardaki ürünlere hızlıca zam yaptığını ifade etti. Durumu değerlendiren sektör oyuncuları, “Şu an kuru kayısı piyasada 650 TL iken raflardaki paketli ürünü 350 TL. Bu fiyat farkının raflara da yansıyacağını belirtiyor. Acil olarak tedbir alınmalıdır.”

Arz Düştü, Talep Arttı, Fiyatlar Yükseldi

İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, “Fiyatlar henüz raflara yansımamış olabilir ancak depolarda fiyat artışı başladı. Fiyatlar arz ve talebe bağlı olarak şekillenir. Arzın azalması ve talebin artması durumunda fiyatlar yükselebilir. Ancak ülkemizde maalesef fırsatçılık da var. Henüz yeni mahsul gelmemişken geçen yılın ürünlerine zam yapıldığını görüyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

Amerikalı ve İngiliz ‘lüks tatil’e geliyor

Dünya turizm pazarında sunduğu alternatifler ve turizm çeşitleriyle aldığı payı artırmaya odaklanan Türkiye, lüks segment turizmde de ciddi yol alıyor. Başta Bodrum, Belek ve Kemer’deki tesisler olmak üzere dünya jetset’i Türkiye tatilini uzatıyor. En çok talebi ise İngiliz ve Amerikalılar oluşturuyor.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir