İran parlamentosu, Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararını onayladı; karar dünyayı nasıl etkiler?

T24 Dış Haberler

İran Meclisi’nin, Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasına onay verdiği açıklandı.

İran Parlamentosu, Hürmüz Boğazı’nın kapatılması gerektiği kararına vardı. Kararın son hâlini Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nin vereceği belirtildi.

Hürmüz Boğazı Neden Önemli ve Kapatılması Durumunda Neler Olabilir?

Hürmüz Boğazı’nın Önemi

Dünya petrol tüketiminin yaklaşık beşte birinin Hürmüz Boğazı’ndan geçtiği hesaplanıyor.

OPEC üyesi Suudi Arabistan, BAE, Kuveyt ve İran gibi ülkelerin ihraç ettiği ham petrol, diğer ülkelere bu güzergâh üzerinden ulaşıyor.

Katar’ın ürettiği LNG’nin büyük bir kısmı da bu rotayı kullanarak sevkiyat yapılıyor.

1980-1988 yılları arasındaki İran-Irak savaşı sırasında, her iki taraf da birbirlerinin petrol ihracatını kesmek için adımlar atmış, bu durum “Tanker Savaşı” olarak adlandırılmıştı.

ABD’nin Bahreyn’deki 5. Filosu, bölgedeki ticari gemileri korumakla görevlendirilmişti.

Hürmüz Boğazı’nın Kapatılmasının Etkileri

İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapaması durumunda, dünya genelindeki petrol akışının %20’sinin etkilenebileceği ifade ediliyor.

JP Morgan’ın Haziran ayında yayınladığı bir raporda, Hürmüz Boğazı’nın kapatılması ile birlikte petrol fiyatlarının 120-130 dolar/varil seviyesine yükselebileceği uyarısında bulunuldu.

Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Lenger, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı’nın kapatılma ihtimalinin şimdiden petrol fiyatlarını etkilediğini belirtti:

“Bu tehlike göz önünde bulunduruldu ve özellikle finansal piyasalar şimdiden bu durumu değerlendirdi. Boğazın kapatılması halinde petrol arzının kesileceğini ve fiyatların daha da artacağını öngörebiliriz.”

İran, İsrail saldırısının ardından petrol arzında herhangi bir sorun olmadığını duyurdu.

İran Petrol Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail saldırılarının rafineri tesislerine ve petrol depolama alanlarına zarar vermediği belirtildi.

Related Posts

Tunç Soyer’in ifadesi ortaya çıktı

Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da aralarında olduğu 97 kişi, savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Bu arada Soyer’in Emniyet’teki ifadesi ortaya çıktı.

AKP’li vekilin akrabasına ait kaçak yapılara yıkım kararı!

CHP’li İzmit Belediyesi, AKP Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu’nun bir akrabasına ait olduğu iddia edilen tarım ve orman arazisindeki kaçak yapılar için yıkım kararı aldı. 203 bin TL’yi aşkın ceza kesilen yapılarla ilgili mahkeme süreci de başladı.

Bursa’da firari hükümlüler yakalandı

Bursa’da haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari 2 hükümlü yakalandı.

Afganistan yönetimini tanıyan ilk ülke Rusya oldu

Rusya 2021’de Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban yönetimini resmen tanıyan ilk ülke oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Afganistan yönetimini resmen tanıdıklarını bildirdi. RUSYA AFGANİSTAN …

Joseph Borrell: ABD askerleri bir ayda 550 Gazzeliyi katletti

Eski Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell​​​​​​​, ABD paralı askerlerinin bir ayda 550 Gazzeliyi öldürdüğünü açıkladı. AB Konseyi ve Komisyonunu buna sessiz kalmakla suçlayan Borrell, “Gazze’deki suçlara karşı herhangi bir eyleme geçmek için isteksiz kalmaya devam ediyorlar.” dedi.

İngiltere’de ünlü isimlerden çağrı: İsrail yanlısı BBC Yönetim Kurulu Üyesi görevden alınsın

İngiltere’de 400’den fazla ünlü isim İsrail ve Filistin’e yönelik haberlerin şeffaf olmadığına işaret ederek BBC Yönetim Kurulu Üyesi Robbie Gibb’in görevden alınmasını talep eden mektuba imza attı. Mektupta, BBC’nin İsrail konusunda korkusuz ve tarafsız yayın yapmadığını bir kez daha ortaya koyduğu vurgulandı.