İş dünyasında çöküş hızlandı, dört ayda 1727 şirket iflasın eşiğinde: Konkordato alarmı

Konkordato Taleplerinde Büyük Artış: İflas Eden Şirket Sayısı Yüzde 100’den Fazla Yükseldi

Konkordato Takip platformunun verilerine göre sadece nisan ayında 444 şirket mahkemelerin kapısını çaldı. Aralarından 10’u iflas etti, 199’una geçici, 136’sına ise kesin mühlet verildi. Geçen yılın aynı döneminde sadece 214 şirket konkordato başvurusunda bulunmuştu, bu da bir önceki yıla göre yüzde 100’ü aşan bir artış anlamına geliyor.

Öne çıkan bir diğer veri ise yılın ilk dört ayındaki rakamlar. Ocak-nisan döneminde toplam 1727 şirket konkordato başvurusunda bulundu. Mahkemeler, 1308 dosyada geçici ya da kesin mühlet kararı verdi. İflas kararı çıkan dosya sayısı ise 53 oldu. Geçen yılın aynı dönemi olan 2024’ün ise sadece 706 başvuru kaydedilmişti. Yani bir yıl içinde konkordato taleplerinde yüzde 145’lik bir artış yaşandı.

En Kırılgan İnşaat Sektörü

Sektörel dağılıma göre, 2025’in en kırılgan sektörü inşaat olarak belirlendi. Listede 461 şirketle ilk sırada yer alan inşaat sektörünü, sırasıyla 276 başvuruyla tekstil ve 93 başvuruyla gıda sektörü takip etti. Geçen yılın rekorunu tekstil sektörü kırmıştı. Bu yıl ise inşaat sektörü, kentsel dönüşümdeki duraksama ve kamu ihalelerindeki daralma nedeniyle daha da zorlanıyor. İstanbul, 1061 başvuruyla en fazla konkordato talebinin geldiği il olarak öne çıkıyor.

Ekonomistlere göre, konkordato başvurularındaki keskin artışın arkasında yüksek faiz oranları, kurlardaki dalgalanma, tahsil edilemeyen alacaklar ve iç talepteki keskin daralma gibi temel nedenler yatıyor.

Konkordato Sürecinde Olan Bazı Büyük Firmalar

  • AGE Mutfak Eşyaları AŞ (Bernardo)
  • Yusuf Et Çelik Döner
  • Hunca Kozmetik
  • Akın Tekstil
  • CBF Tekstil
  • Çiçekçi Tekstil
  • Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ (Yeşil GYO)

Related Posts

Mülk sahibi ve kiracılar dikkat! Satın aldığı dükkandaki kiracıyı çıkaramadı: Mahkemeden 6.5 ayda karar!

Mülk sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar kamuoyunun gündemine düşmeye devam ediyor. Tekirdağ’da bir kişi dükkanı satın aldıktan sonra içindeki kiracısını çıkaramadı. Anahtarı teslim etmeyen kiracı için ilk etapta noter huzurunda ihtarname gönderilirken, süreç mahkemeye taşındı. Mahkeme tanıkları dinledikten sonra dikkat çeken bir karara imza attı. İşte detaylar… 

Nisan sonunda hükümet tarafından devreye alınan uygulama ikili ticareti zora soktu: Irak’la 72 saat krizi

Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarından Irak’a ihracatta sıkıntı yaşanıyor. TIR kuyrukları uzarken ihracatçının gözü Başbakan Muhammed Şiya es Sudani ile yapılacak görüşmelerde.

4 aylık zam oranı beklentisi: Maaşlar ne kadar artacak?

Türkiye İstatistik Kurumu Nisan ayı enflasyon verilerini yarın açıklayacak. Memur ve emekliler 4 aylık maaş farklarının ne olacağını merak ediyor. İ

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın zirvesinde

İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1529 uçuşla nisan ayında Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak kayıtlara geçti.

Savunma sanayiinde ihracat artışı sürüyor: Nisan verileri açıklandı!

Savunma ve havacılık sanayisinde nisan ayı verileri açıklandı. İhracattaki artış dikkat çekerken, yılın ilk dört ayında da benzer bir seyir izlendi.

ABD’de sondaj kule sayısı düşüşe geçti

ABD’de enerji şirketlerinin faaliyette bulunan petrol ve doğal gaz sondaj kule sayısında üç hafta süren yükseliş sonrası düşüş tarafına geçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir