Karadeniz’de petrol sızıntısı: Temizleme çalışmaları hakkında neler biliniyor?

Rusya’da Karadeniz’de Yaşanan Petrol Sızıntısı: Temizlik Çalışmaları Devam Ediyor

Rusya Ulaştırma Bakanlığı, 15 Aralık’ta Karadeniz’de meydana gelen iki petrol tankerinin batması sonucu yaşanan petrol sızıntısının ardından, temizleme çalışmaları kapsamında 24 bin 300 metrekarelik bir alanın petrolden arındırıldığını duyurdu.

Yaklaşık 4 bin 800 metrekarelik kıyı şeridinin temizlendiği ve 14 bin 500 ton petrol atığının toplandığı belirtildi. Etkilenen bölgedeki nehir ağızlarını ve limanları korumak içinse bariyerler yerleştirildi.

Bakanlık, gemilerin sahibi Volgatransneft şirketinin iç sularda tehlikeli madde taşıma izninin olmadığını belirtti. Kerç Boğazı’ndaki durumu izlemeye devam ediyorlar.

Acil durum servisleri, tankerlerin yaklaşık 9 bin 200 ton yağ yakıt taşıdığını açıklamıştı. TASS’a göre 10 binden fazla personelin katılımıyla temizlik çalışmaları sürüyor.

Rusya Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Alexander Kozlov, petrolle kirlenmiş 14 bin ton kumun çıkarıldığını ve petrol tarafından kirletilmiş toprak hacminin 200 bin tona kadar ulaşabileceğini bildirdi.

Deniz Kazası ve Sızıntı

15 Aralık’ta Karadeniz’de meydana gelen iki Rus petrol tankerinin ağır hasar görmesi sonucu petrol sızıntısı yaşandığı açıklanmıştı. Olay, Karadeniz ile Azak Denizi’ni birleştiren Kerç Boğazı’nda meydana geldi. Rusya’nın Deniz ve İç Su Taşımacılığı Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bugün Karadeniz’deki bir fırtına sonucu Volgoneft 212 ve Volgoneft 239 adlı iki tanker battı” denildi.

Açıklamada gemilerde toplam 29 mürettebatın bulunduğu ve bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Diğer kişiler kurtarıldı. Rusya Güney Ulaştırma Savcılığı tarafından yayımlanan görüntülerde, tankerlerden birinin şiddetli fırtına nedeniyle ikiye bölünerek battığı ve suda petrol izlerinin olduğu görülüyor.

BBC Rusça’ya konuşan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Volgoneft 212’den 11 denizcinin hastaneye kaldırıldığını ve ikisinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Yaralanmış mürettebatın tamamının hipotermi geçirdiği belirtildi.

İkinci tanker Volgoneft 239’da ise 14 mürettebat üyesinin bulunduğu ve mürettebatın tahliyesinin “olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendiği” açıklandı.

Çevresel Etkiler ve Tedbirler

Greenpeace’in Araştırma Laboratuvarları Direktörü Paul Johnson, sızıntının rüzgar ve akıntılar nedeniyle kontrol altına alınmasının zor olacağını öngördü. Greenpeace, 8 bin ton petrol sızması durumunda Karadeniz’deki en büyük insan kaynaklı felaketlerden biri olacağını belirtti.

Kerç Boğazı’nın çevresinde onlarca kilometrelik kıyı şeridini kirleten 2007 yılındaki bir petrol sızıntısı hatırlatıldı. Rusya, olay sonrası çevre üzerindeki etkileri azaltmak için gerekli önlemleri almaya çağrıldı. Kerç Boğazı, Rusya’nın önemli ihracat yollarından biri olmasının yanı sıra ham petrol ve doğalgaz taşımak için de kullanılıyor.

Rusya’nın Uluslararası yaptırımları atlatmak için “hayalet tanker filosu” kullanma suçlamaları bulunuyor. Analist Michelle Bockmann, batan tankerlerin bu filoya ait olmadığını belirtti.

Related Posts

Van’da kaçakçılık operasyonunda 10 gözaltı

Van’da kaçakçılık operasyonlarında 10 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda 1438 paket kaçak sigara, 10 cep telefonu, av tüfeği, 52 fişek, 3 pasaport ve çok sayıda elektronik malzeme ele geçirildi.

Trump ikinci başkanlık döneminde ‘vergi düzenlemesi’ zaferiyle elini güçlendirdi

ABD Başkanı Donald Trump, dün imzaladığı vergi indirimleri ve harcama kesintilerini içeren düzenlemeyle ikinci başkanlık döneminin ekonomik temel taşlarını atarken, yasalaşan tasarının 10 yılda bütçe açığını 3,4 trilyon dolar artırması bekleniyor.

Ümit Özdağ’dan CHP’ye ziyaret edecek

Gazeteci İsmail Saymaz, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın yaşanan operasyonlar nedeniyle 6 Temmuz 2025 saat 10.00’da CHP Genel Merkezini ziyaret edeceğini söyledi

MSB’nin sessizliği sürüyor… İYİ Parti GİK üyesi Demir: ‘Bu dronu üreten ülkenin menşei nedir?’

İYİ Parti’nin Irak’ın kuzeyinde Pençe Kilit Harekatı bölgesinde terör örgütü PKK’nın düzenlediği drone saldırısıyla ilgili önergelerine yanıt gelmezken, MSB ve iktidar kanadının konuya ilişkin sessizliğinin sürmesine tepki gösteren İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Emekli Tuğgeneral Ali Demir, “Bu dronu üreten ülkenin menşei nedir?” dedi.

Tunç Soyer’in ifadesi ortaya çıktı

Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da aralarında olduğu 97 kişi, savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Bu arada Soyer’in Emniyet’teki ifadesi ortaya çıktı.

AKP’li vekilin akrabasına ait kaçak yapılara yıkım kararı!

CHP’li İzmit Belediyesi, AKP Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu’nun bir akrabasına ait olduğu iddia edilen tarım ve orman arazisindeki kaçak yapılar için yıkım kararı aldı. 203 bin TL’yi aşkın ceza kesilen yapılarla ilgili mahkeme süreci de başladı.