Profesörler açıkladı: Kalp krizinden korunmanın yolları bu adımlardan geçiyor!

Kalp krizleri genellikle kalbi besleyen koroner damarlarda oluşan yağlı plakların üzerinde milimetrik yırtılmaların oluşması ve saniyeler içinde üzerinde pıhtı birikerek damarı tıkaması sonucu görülür. Hemen teşhis konulamazsa öldürücü olabilir. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, kalp kriziyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

”Haftada 5 gün yarım saat yürüyüş ”

Yürüyüş yapmanın önemine değinen Prof. Dr. Çatakoğlu, ‘‘Yapılan araştırmalara göre insanların yaklaşık üçte biri hareketsiz bir yaşam sürüyor. Oysa haftada iki buçuk saat aktivite ile kalp hastalıkları azaltılabilir. Yani haftada 5 gün yarım saat yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya yüzmek kalp damarlarının yağlanmasına engel olacaktır” diye konuştu.

”Her gün 1 porsiyon sebze şart ”

Her gün 1 porsiyon sebze yenilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çatakoğlu, ”Modern hayatta hızlı gıda tüketimi ile az yiyerek çok kalori alınıyor. 20 yıl öncesiyle kıyaslandığında içilen kahve veya öğle yemeğinde hızlı tüketilen gıdalarda kalori oranları en az iki kat arttı. Bu nedenle daha kolay kilo alınıyor. 50 yaşın üzerindeki insanların yaklaşık yüzde 70’inin kilolu olduğu biliniyor. Buna engel olmak için doğru gıdaları tercih etmek ve porsiyonları küçültmek gerekiyor. Sebzeyi gıdaların merkezine yerleştirilmeli ve her gün mutlaka 1 porsiyon sebze tüketilmelidir” şeklinde konuştu.

”Sigara içmeyin”

Prof. Dr. Çatakoğlu, ”Sigara içenler kalp krizi nedeniyle içmeyenlere oranla 2-3 kat daha fazla ölüm riski ile karşı karşıya. Sadece bıraktıktan sonra 1 yıl içinde bile kalp krizi geçirme ihtimali yarı yarıya azalıyor” dedi.

”Tansiyonunuz varsa hekim kontrolünü ihmal etmeyin”

Tansiyona dikkat çeken Prof. Dr. Çatakoğlu, ‘‘Yüksek tansiyonu olanlarda kalp hastalıkları ve kalp krizi riski belirgin olarak artar. 50 yaş ve üzerindeki her 3 kişiden birinde yüksek tansiyon vardır. Teşhis netleştiğinde tansiyonu normalleştirecek ilaçların başlanması kalp hastalığı ihtimalini azaltır. Günlük tuz kullanımını azaltmak, tansiyonu kontrol etmek ve oluşmasını engellemek için en pratik önlemlerden biridir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Çatakoğlu, Kalp damarlarında yağlı plak oluşumunu kolaylaştıran 7 önemli faktörü şöyle açıkladı: ”Sigara, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, genetik öykü, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme. Bu risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalıklarının yaklaşık yüzde 80’ini önlemek mümkün olabilir.”

Related Posts

YKS birincileri hangi illerden çıktı? İşte TYT, AYT ve YDT şampiyonları

Milyonlarca öğrencinin beklediği YKS sonuçları açıkladı. Gaziantep’ten Ahmet Eren Özyurtseven hem TYT hem de AYT sayısalda birinci oldu. AYT sözel ve eşit ağırlıkta ise birinciliği Bursa’dan Muhammed İsmail Kuşat aldı. YDT Almanca’da Elif Yılmaz, Fransızca’da Arda Eren Kartal, İngilizce’de Mehmet Sarak, Rusça’da Ediz Doğan Karakoç ve Arapça’da ise Abdulvahab Burro birinci oldu.

Bolu’da örtü yangını! Alevler kontrol altına alındı

Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Taşkesti beldesinde, tarım arazisinde başlayarak ormanlık alana sıçrayan örtü yangını, ekiplerin hızlı müdahalesiyle büyümeden kontrol altına alındı.

Trump, “Epstein’e mektup” haberi gerekçesiyle WSJ ve sahibi Rupert Murdoch’a dava açtı; 10 milyar dolar tazminat isteniyor

Trump, “Epstein’e mektup” haberi gerekçesiyle WSJ ve sahibi Rupert Murdoch’a dava açtı; 10 milyar dolar tazminat isteniyor

Taksim Meydanı’nda denetim: Araçlar tek tek arandı

İstanbul’da polis Taksim Meydanı’nda denetim gerçekleştirdi. Uygulamada durdurulan araçlar tek tek arandı, sürücüler ve yolcuların kimlik sorgulaması yapıldı.

Ege’de 3.6 büyüklüğünde deprem

Ege Denizi’nde, Girit adası açıklarında 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Suriye Ordusundan Deyr Hafır’a Takviye

Suriye ordusu, PKK/YPG’ye karşı Deyr Hafır’a asker gönderdi. Çatışmalar sürüyor.