Sakarya’da edebiyat dolu bir gece

Sakarya’da Edebiyat Dolu Bir Gece

SAKARYA (İGFA) – Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, sanatın usta isimlerini vefa programlarıyla hatırlıyor ve gelecek nesillere miras bırakıyor.

OSM’de vefa programı

Son olarak Türk Edebiyatı’nın usta isimleri Nazım Hikmet, Kemal Tahir, Sezai Karakoç ve Turgut Uyar’ın konuşulduğu “Türk Edebiyatında Sakarya” adlı panel yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Şair Ercan Yılmaz ve Yazar Muharrem Dayanç’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, usta edebiyatçıların eserleri ve yaşamlarına dair bilinmeyenler ele alındı.

Sanat tarihinde Sakarya etkisi

Ayrıca şiir ve sanatın süsü olan Sakarya’yı konu alan şiirler, şehrin güzelliğinden bahsedilen eserler konuşulurken Geyve Boğazı, Sakarya Nehri, Sapanca Gölü gibi mirasın sanatçılara verdiği ilham anlatıldı.

“Sakarya’nın fark edilmemesi mümkün değildi…”

Programın moderatörlüğünü yapan Şair Ercan Yılmaz, “Sakarya müstesna bir tabiata sahip. Bilhassa Anadolu’nun her yerine giden trenler vasıtasıyla bu güzelliğin fark edilmemesi mümkün değil. Geyve Boğazı, Sakarya Nehri, kayalar, çınarlar, şirin köyler. Boğazdan geçen trenlerden seyredilen doğayı ifade etme isteği şiirde somutlamıştır genellikle. Roman ve hikâyelerde Sakarya’nın başka bölgeleri öne çıkarken şiirde Sapanca ve Geyve Boğazı’nın zaman zaman Millî Mücadele açısından da öne çıktığını görüyoruz.” dedi.

“Anadolu baharının en güzel yeri”

Ercan, Sakarya’nın roman ve eserlere konu olan yanından bahsederken, “Genellikle romancı olarak bildiğimiz Kemal Tahir belki de Necip Fazıl’ın Sakarya Türküsü şiirine ilham olmuş şiirinde Geyve Boğazı’nı ruhuyla ve tarihe yaptığı atıflarla çok güzel biçimde anlatır. Anadolu’da baharın en güzel geldiği yer olarak niteler buraları. Nazım Hikmet de Kuvâyî Milliye’de de Adapazarlı Kambur Kerim’in hikâyesini anlatır. Geyve Boğazı. Sezai Karakoç’tan Oruç Aruoba’ya, Sait Faik’ten İbrahim Tenekeci’ye birçok şairin şiirine konu olan Geyve Boğazını yazmak, şiirin şiirini yazmaktır” ifadelerini kullandı.

“Edebi esere 4 farklı bakış”

Programda konuşan Yazar Muharrem Dayanç ise, “Edebiyat araştırmalarında ortak kabullerden hareketle söylemek gerekirse, bir edebi esere dört farklı açıdan yaklaşılabilir ki bunlar dış dünyaya ve topluma dönük eleştiri, esere dönük eleştiri, okura yönelik eleştiri ve

sanatçıya dönük eleştiri olarak sıralanabilir. Sanatçıya dönük eleştiri edebi eseri anlamaya ve anlamlandırmaya sanatçının iç dünyasından başlar. Bu yöntemde, edebi eserlerin sanatçıların geçmişlerinden, psikolojilerinden izler taşıdığı fikri öne çıkar.” dedi.

Söyleşi programı, konuklarla konuşmacılar arasında soru cevapla son buldu.

Related Posts

LGS’de kalem ve silgi veriliyor mu? 2025 LGS öğrenciye ne veriliyor, neler yasak?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) iki oturum halinde 15 Haziran’da binlerce katılımla düzenleniyor. Peki, LGS’de kalem ve silgi veriliyor mu? 2025 LGS öğrenciye ne veriliyor, neler yasak?

Sanatçı Dorka Demeter’in “Mimari İhtişam: Macar Art Nouveau” sergisi İstanbul’da açıldı

Sanatçı Dorka Demeter’in “Mimari İhtişam: Macar Art Nouveau” sergisi İstanbul’da açıldı

Caner Cindoruk’un yeni dizisi belli oldu; Bereketoğlu Ömer geliyor

Caner Cindoruk’un yeni dizisi belli oldu; Bereketoğlu Ömer geliyor

Bayram namazının kazası olur mu? Kurban Bayramı namazını kaçıran, yetişemeyen ne yapmalı?

Kurban Bayramı namazı, Müslümanlar için büyük bir manevi öneme sahip olsa da, çeşitli sebeplerle bu namazı kaçıranlar için kaza namazı olup olmadığı merak konusu. Hastalık, yolculuk, uykuya dalma veya başka sebeplerle Kurban Bayramı namazını kaçıran Müslümanlar, “Bayram namazı kazası olur mu?” sorusuna yanıt arıyor. Peki, Bayram namazına yetişemeyen, kaçıran ne yapmalı?

29 Mayıs ne bayramı, neden kutlanıyor? İstanbul’un Fethi’nin 572. yıl dönümü! 29 Mayıs’ta ne oldu? İstanbul fethi – Kısa tarihçe

29 Mayıs tarihinin gelmesiyle birlikte İstanbul başta olmak üzere birçok ilde kutlama faaliyetlerine denk gelenler merak içerisinde “29 Mayıs ne bayramı, neden kutlanıyor?” ve “29 Mayıs’ta ne oldu?” sorularının cevabını araştırıyor. Merak edenler için 29 Mayıs’la ilgili ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, 29 Mayıs ne bayramı, neden kutlanıyor? İşte İstanbul’un Fethi ile ilgili ayrıntılar ve İstanbul’un Fethi kısa tarihçesi…

SAĞLIK BAKANLIĞI KURA SONUÇLARI YOUTUBE CANLI YAYIN: İllere göre çekiliş saat bilgisi… Hastane kura çekimi işçi alımı sonuçları..

Sağlık Bakanlığı işçi alımı kura sonuçları, 27 Mayıs Salı günü saat 10.00’da noter huzurunda başladı. 3 bin 658 işçi alımı için bugün düğmeye basan Sağlık Bakanlığı, Youtube üzerinden Adana ile başlayacak. Sırasıyla gün boyu kura çekimi yapacak olan Sağlık Bakanlığı, sıraya göre hangi illerde kura çekilişi yapılacağını duyurdu. YHGM aracılığıyla duyurulacak olan Sağlık Bakanlığı kura sonuçları, 22.00’da TC Kimlik Numarası ile sorgulanabilecek. Bu saate kadar ise Youtube canlı yayını ile Sağlık Bakanlığı işçi alımı kura sonuçları anlık olarak takip edilebilecek. İşte, hastanelerde görevlendirilmek üzere gerçekleşecek olan Sağlık Bakanlığı işçi alımı kura sonuçları sorgulama işlemi