Bartın Amasra’da maden patlamasının olduğu bölgede inceleme ve tespitler yapmak için Halkevleri heyetiyle Ankara’dan yola çıkan Soma davasının avukatı ve Halkevleri Hukuk Sekreteri Sercan Ortan, kent çıkışında polis tarafından durduruldu.
Konuyla ilgili Anka’ya konuşan Ortan, hususla ilgili olarak şunları söyledi:
“Bartın’da yaşanan maden faciasıyla alakalı yerinde inceleme ve tespitlerde bulunmak için bu sabah Ankara’dan Halkevleri Genel Liderimiz Nebiye Merttürk ve oluşturduğumuz heyetle birlikte Bartın’a yanlışsız harekete geçtik. Lakin Ankara’da İstanbul yolunda Susuz semtinde durdurulduk. Öncelikle GBT sorgulaması yapılacağı söylendi. Sonrasında sistemin olmadığı söylendi. Bir saat on beş dakika kadar GBT için bekledik. Ardından güvenlik şube polisleri geldi ve Bartın’a gidip gitmediğimizi sordular. Biz de Bartın’a gittiğimizi ve incelemelerde bulunacağımızı söyledik. Bartın Valiliği’nin buna müsaade etmeyeceğini söylediler. Biz de seyahat özgürlüğümüzün olduğunu ve buna kimsenin karışamayacağını, kısıtlama varsa şayet bunu gittiğimizde göreceğimizi, Bartın Valiliği’nin bize bununla ilgili bir karar bildirim etmesi gerektiğini söyledik. Bekleyin dediler, GBT sistemi gelsin gerekirse göndereceklerini söylediler. Geri dönmemiz gerektiğini teklif ettiler. Geri dönerseniz kimliklerinizi verip sizi göndeririz dediler. Fakat bunların hiçbirini gerçekleştirmediler.
‘İHTİYAÇLARIMIZI GİDEREMEYECEĞİMİZ BİR YERDE KEYFİ BİR BİÇİMDE BEKLETİLİYORUZ’
Sonra trafik polisleri, şu an sol tarafında gördüğünüz araçta yan cam sinemaları olduğu gerekçesiyle aracın bağlanacağını, anahtarı teslim etmem gerektiğini söylediler. Buna dair türel münasebet sorduğumda Trafik Kanunu’nun 30. unsurunun b bendini münasebet gösterdiler. İlgili bent, sürüşü engelleme koşulu koymakta ve buna ait bu türlü bir engelleme varsa bile ihtar edileceğini belirtmekte. Bu nedenle ihtar olmadan direkt aracı bağlayamayacaklarını söyledim. Sonrasında cam sinemalarını sökebileceğimizi de söyledik. Tespit yaptıklarını söylediler fakat buna dair rastgele bir tutanak göstermediler. Tespit nedeniyle de aracı mutlak suretle bağlayacaklarını söylediler. Biz de bunun üzerine cam sinemalarını söktük. Cam sinemalarını söktüğümüz, gelip tespit yapıp yolumuza devam etmek istediğimiz söyledik. Fakat hala amirleriyle görüşeceklerini söylüyorlar. Şu an insani gereksinimlerimizi dahi gideremeyeceğimiz bir yerde keyfi bir biçimde bekletiliyoruz.” (HABER MERKEZİ)