Yapay zekâda ABD-Çin rekabeti kızışıyor

Yapay Zekâ Teknolojilerinde Devrim: DeepSeek R1

Yenilikçi DeepSeek V3 modeli ile geliştirilen R1, yapay zekâ sektöründe büyük bir çığır açtı. ABD’nin teknoloji satışındaki ambargolarına rağmen uygun fiyatı ve üst düzey performansıyla dikkatleri üzerine çeken DeepSeek R1, sektörün önde gelen isimleri OpenAI ve Anthropic’in ürünlerine meydan okuyor.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir rapora göre, DeepSeek R1’in Amerikan şirketlerinin ürünlerine göre daha verimli olduğu ve çok daha düşük maliyetle elde edildiği belirtiliyor. Bu durum, ABD’nin yapay zekâ politikalarını gözden geçirmesine neden oluyor.

OpenAI’nın ortaya koyduğu plana göre, ABD’nin Çin’e karşı teknoloji yarışında öne geçebilmesi için önemli miktarda kaynak ayırması gerektiği vurgulanıyordu. Bu doğrultuda, ABD Başkanı Trump’ın açıklamalarıyla desteklenen 500 milyar dolarlık “Stargate” projesi hayata geçirildi.

ABD Başkanı Trump, maliyetlerin düşürülmesinin olumlu bir adım olduğunu ve ABD’nin hala lider konumda olduğunu belirtti. Ancak bu durumun ABD şirketleri için bir uyarı niteliği taşıdığını da ekledi.

DeepSeek’in yükselişiyle birlikte NASDAQ borsasında teknoloji şirketlerine ait hisseler yüzde 3.1 oranında değer kaybederken, çip üreticisi devi Nvidia’nın piyasa değeri yüzde 16.9 azalarak büyük bir kayıp yaşadı. Bu durum Avrupa ve Asya borsalarını da olumsuz etkiledi.

Ayrıca, DeepSeek, Apple’ın AppStore’un ABD ve Türkiye mağazalarında en popüler ücretsiz uygulama kategorisinde lider konumuna yükseldi.

Daha Uygun ve Etkili: DeepSeek R1

DeepSeek’in eğitime ihtiyaç duyduğu 2 bin adet Nvidia çipiyle 6 milyon dolara mal olduğu iddia ediliyor. Benzer şekilde, ChatGPT’nin 16 bin Nvidia çipine ihtiyaç duyduğu biliniyor.

OpenAI şirketinin CEO’su Sam Altman, en gelişmiş modeli olan GPT-4’ü 100 milyon dolara mal ettiklerini duyurmuştu. Bu durum, DeepSeek’in teknoloji dünyasında yarattığı farkı ortaya koyuyor.

Related Posts

Şehir Rehberi

Anadolu’dan İstanbul’a sanat köprüsü İstanbul Modern’in hayata geçirdiği eğitim programı “Sanat Yolunda”, ilk yılını başarıyla tamamladı. Anadolu’daki güzel sanatlar mezunlarına yönelik düzenlenen program kapsamında Nevşehir, Mardin, Trabzon ve Van …

TBMM’de ilginç anlar! Boş sıraları gördü, AKP’li vekile seslendi: ‘Önünüzde saygıyla eğiliyorum’

Saadet Partisi Milletvekili ve TBMM Grup Başkanı Bülent Kaya, dün Genel Kurul’daki boş sıralara tepki gösterdi. AKP ve MHP’den yalnızca iki milletvekilinin salonda yer alması sonrası Kaya, AKP’den tek başına katılan İstanbul Milletvekili Oğuz Üçüncü’ye teşekkür etti. İşte o anlar…

Gazze’de yaşam alanı Guantanamo kadar

Gazze’de 2,1 milyona gerileyen nüfus, İsrail saldırıları ve tehcir yüzünden, 55 km2 oluşan yüzde 15’lik bir alana sıkıştı. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, Gazze’de bir Filistinlinin günlük kullanabildiği alanın 24 metrekareyle sınırlı olduğunu raporladı. Bu rakam Guantanamo Hapishanesi’ndeki tek kişilik hücrelerden daha küçük bir alan.

Filistinli aktivistten Trump yönetimine dava: ‘104 günümü çaldılar’

ABD’de Filistin’e destek protestolarına öncülük ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan Columbia Üniversitesi öğrencisi, Trump yönetimine 20 milyon dolar tazminat ve resmi özür talebiyle dava açtı. Bu, ABD’nin İsrail’in Gazze saldırılarına karşı ülkede düzenlenen protestolara katılanlara yönelik baskısına karşı açılan ilk tazminat davası oldu.

BM Filistin Raportörü Albanese’ye ABD’den yaptırım Avrupa’dan Nobel

ABD, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırım savaşına karşı duruşuyla Tel Aviv yönetiminin hedef tahtasına koyduğu BM Filistin Raportörü Albanese’yi yaptırım listesine aldığını açıkladı.

Erdoğan’ı kızdıracak anket! İmamoğlu makası açtı, farkı 15’e çıkardı

Ank-Ar’ın yaptığı son ankette tutuklu İBB Başkanı İmamoğlu’nun, Erdoğan’la arasındaki farkı yüzde 15’e çıkardığı görüldü.