Google’ın “Yeşil Işık Projesi” trafik sorunlarını çözüyor

Google’ın iki yıl önce başlattığı Yeşil Işık Projesi, sürdürülebilir şehir planlamasında dikkatleri üzerine çekiyor. Şirketin Sürdürülebilirlik ’23 etkinliğinde tanıtılan bu girişim, yapay zeka (AI) kullanarak sıradan trafik ışıklarını kirlilikle mücadele eden araçlara dönüştürüyor.

Peki, bu nasıl çalışıyor? Basitçe ifade etmek gerekirse, Google, Haritalar verilerini incelemek için makine öğrenimini kullanıyor. Böylece trafik yoğunluğu ve trafik ışıklarındaki araç bekleme sürelerini ölçüyor. Bu veri, trafik ışığı zamanlamalarını ayarlamak için AI sistemlerini eğitiyor. Amacı, şehir sürüşünün hem bekleme süresini hem de başlangıç-durma yapısını en aza indirmek. Google’ın hedefi sadece teknolojik bir yenilik değil. Bu on yılın sonuna kadar ortaklarına bir gigaton karbon salımını azaltmalarında yardımcı olmak.

İlk olarak dört İsrail kavşağında bir pilot olarak başlatılan programın başarısı – yakıt kullanımında ve kavşak gecikmelerinde %20’ye kadar bir azalma – on iki global şehirde genişlemesine neden oldu. Şu anda bu lokasyonlar arasında Rio de Janeiro, Manchester ve Cakarta bulunuyor ve Google, kapsamını 2024’te genişletmeyi planlıyor.

Google’ın “Yeşil Işık Projesi” trafik sorunlarını çözüyor

Google’ın Coğrafi Sürdürülebilirlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Yael Maguire, sistemin ölçeklenebilirliği ve maliyet etkinliğiyle benzersiz olduğunu belirtti. Bu, trafik durmalarında potansiyel %30’luk bir azalma anlamına geliyor. Dahası, şehir mühendisleri, uygulamanın haftalar içinde etkisini görebilirler. Manchester’dan alınan sonuçlar, emisyon seviyelerinin ve hava kalitesinin %18’e kadar iyileştiğini gösteriyor.

Google Haritalar’ın bu konudaki rolünü göz ardı etmemek gerek. Rotaları optimize ederek, hizmet zaten yaklaşık 2.4 milyon metrik ton karbon salımının önüne geçti.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir