Menzil kavgasından FETÖ çıktı: Tarikatta Bylock

Menzil tarikatında sular durulmuyor. Bir süre önce üç parçaya ve iki kola bölünen camiada tarafların birbirleri hakkında ortaya attıkları iddiaların arkası kesilmiyor. Tarikat üyelerinin isimsiz sosyal medya hesapları üzerinden karşılıklı ithamlar devam ediyor. Son olarak tarikatın bir kanadının dile getirdiği yolsuzluk iddiasına karşılık diğer kanattan FETÖ suçlaması ortaya atıldı.

1970’li yılların başında Adıyaman’ın Menzil köyünde kurulup kısa zamanda Türkiye’nin her tarafına yayılan tarikat, sahip olduğu şirketler ve yüz milyonlarca liralık mal varlığıyla olduğu kadar devlet içindeki kadrolaşma çabalarıyla da dikkat çekiyor.

Menzil’de daha önce 2000’li yıllarda bir ayrışma yaşanmış, Abdülbaki Erol’dan önceki karizmatik şeyh Raşit Erol’un oğlu Fevzettin Erol, amcasıyla anlaşamayarak yerleştiği Eskişehir’de “Buhara cemaati” diye anılan başka bir tarikat kurmuştu.

İkinci büyük ayrışma ise “Gavs” olarak anılan Abdülbaki Erol’un geçen yılki vefatının ardından tarikatın şeyhin üç oğlu arasında bölünmesiyle gerçekleşti. Babalarının yerine üçü de ayrı ayrı şeyhlik makamına oturan üç kardeşin taraftarları kendilerine kalan dev mirası paylaşamayarak birbirine girdi. Gelinen süreçte Mübarek ve Fettah Erol kardeşlerin abileri Saki Erol’a karşı iş birliği içine girdikleri görüldü.

TARİKATTA BYLOCK KULLANAN KİM?

Karar gazetesinde yer alan habere göre, Saki Erol’un taraftarlarının Mübarek ve Fettah Erol taraftarlarını Menzil köyüne sokmadıkları, tarikat merkezindeki binalardan çıkardıkları duyuldu. Diğer kanadın da kendi kontrol ettiği bölgelerde rakip kanadın mensuplarına aynı şeyi yaptığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde ise Saki Erol’un taraftarları Adıyaman Kahta Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak, cemaatin Mübarek ve Fettah Erol kardeşlerin kontrolü altında olan kolunun yüz milyonlarca liralık yolsuzluk yaptığını ileri sürdüler.

Cemaat mensuplarından yaklaşık 40 bin kişinin mağdur edilmesine rağmen yargının harekete geçmediği iddiasının da dile getirildiği açıklamaya cevap sosyal medya üzerinden geldi.

Mübarek ve Fettah Erol destekçilerinin hesaplarından yapılan paylaşımlarda Adliye önünde açıklamada bulunan avukatlar hakkında FETÖ’cü ithamı ortaya atıldı. Bu avukatların isimlerinin mahkeme dosyalarında yer aldığı ileri sürüldü.

Saki Erol cenahından yapılan açıklamada ise söz konusu avukatların uzun süredir Menzil’e intisaplı oldukları, FETÖ’ye karşı mücadele ettikleri için iftiraya uğradıkları ve mahkemede aklandıkları hatırlatıldı. Suçlanan avukatlardan bir diğerinin de “daha önce tarikata bağlı bir şirketteki görevinden ayrılırken yerine gelen kişiye devrettiği telefonda ByLock çıktığı için yargılanıp beraat ettiği” açıklandı.

ByLock FETÖ mensuplarının kendi aralarında gizlice haberleşmek için kullandıkları bir akıllı telefon uygulaması olduğundan “ByLock kullanıcısı” suçlaması söz konusu örgütün üyesi olma suçlamasını beraberinde getirebiliyor.

Saki Erol taraftarlarının paylaşımlarında, “ByLock uygulamasının bulunduğu tespit edilen telefonu kimin kullandığı” sorusu ortaya atılarak bu kişinin Mübarek ve Fettah Erol destekçilerinden biri olduğu imasında bulunuldu.

‘ŞERİATTAN VAZGEÇİP DAVA AÇTILAR’

Buhara Evleri kooperatifindeki yolsuzluk iddialarını yargıya götüren gruba karşı dile getirilen “Şeriattan vaz geçip dava açtılar” eleştirisi de dikkat çekti.

Tarikat çevrelerinde kişiler arasındaki anlaşmazlıkların mahkemeye intikalinin istenmediği durumlarda söz konusu ihtilafa ilişkin kararın din adamları tarafından belirlenmesi “şeriata gitmek” diye adlandırılan bir uygulama.

Diğer yandan, özellikle doğu illerimizde yer alan bazı dini gruplar arasında “Ülkedeki yargı organlarının verdiği hükümlerin laik yasalara dayandığı için meşru olmadığı” görüşünü benimseyenler olduğu belirtiliyor. Bu gruplar aralarındaki anlaşmazlıklara çözüm bulmak için “şeriata gitme” seçeneğine başvuruyorlar. Bölgelerindeki “molla”lar yerine mahkemeye baş vuran kişiler “Allah’ın hükmünü kabul etmeme” suçlamasıyla karşılaşıyorlar. Bu suçlama “dinden çıkma” anlamına gelebiliyor.

Menzil’deki olayda yolsuzluk iddialarını yargıya götüren grup ise, kendilerine yöneltilen “Şeriattan vaz geçip dava açtılar” eleştirisini, “Şeriat-ı garrayı bırakıp mahkemeye ilk siz gittiniz” diye cevapladılar. Kendi şeyhleri Saki Erol’un muhataplarına “Ya Allah’ın şeriatına geleceksiniz, ya devletin mahkemesine geleceksiniz. Ümmetin 1 lirasını size yedirmem!” dediğini ileri sürdüler.

Aynı grubun mensupları tarafından, yolsuzlukların “yukarılara uzandığı” imasıyla “Sizden önceki milletlerin yok olmasına sebep, içlerinden soylu biri hırsızlık yapınca ona dokunmayıp, zayıf ve kimsesiz biri hırsızlık yapınca ona cezasını vermeleriydi” şeklindeki hadis-i şerifin paylaşılması da dikkat çekti.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir